Ricardo van Rhijn Foundation STEUN ONS

‘FIT IN DE ARENA’: EEN DAG IN HET TEKEN VAN SPORT, VOEDING EN VOORAL VEEL PLEZIER!

‘Fit in de Arena’: Een dag in het teken van sport, voeding en vooral veel plezier!

‘FIT IN DE ARENA’: EEN DAG IN HET TEKEN VAN SPORT, VOEDING EN VOORAL VEEL PLEZIER!

Ruim 150 kinderen haalden zondag 22 november het uiterste uit zichzelf tijdens een sportief en leerzaam avontuur in de Amsterdam Arena. In samenwerking met de Ricardo van Rhijn Foundation (RvRF) en de Ajax Foundation organiseerde de Gemeente Amsterdam in het kader van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG) de ‘Fit in de Arena’ dag. Bewustwording over de positieve gevolgen van sporten en de juiste voeding stonden vandaag centraal. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen op korte termijn van de juiste zorg te voorzien.

Hun monden vallen open en hun ogen verwijden als ze de Arena betreden. “Ajax, Ajax!”, gillen de kinderen en ze pakken gehaast hun mobieltjes voor wat selfies en filmpjes. De ouders warmen hun handen met bekertjes koffie en thee, want het is bibberen geblazen. Tussen het veld en de tribune is het terrein omgetoverd tot een waar speelparadijs.

Na het startsein staan de kinderen al snel in onmogelijke houdingen op de Twistermat, springen ze rond op het atletiekparcours en rolt de bal alle kanten op bij knotshockey. De stagiaires en vrijwilligers van de RvRF doen fanatiek mee. “Ik was vroeger dik en ik werd gepest”, vertelt stagiaire Elena Mooibroek openhartig. “Door te gaan dansen en mezelf te motiveren ben ik weer slank geworden, maar er waren geen instellingen om mij daarbij te helpen. Een dag als vandaag met zoveel sport en voedingsadviezen is daarom extra belangrijk, want het zorgt voor bewustwording”.

De aanwezige organisaties bieden naast sport ook een stukje educatie over voeding voor de kinderen en ouders aan. Zo steken kinderen in de ‘Culibus’ de handen uit de mouwen door hun eigen fruitsmoothies en groentenwraps te maken. Er is er nog even wat gediscussieer over kapsels die in de war gaan, maar uiteindelijk zetten alle kinderen hun witte koksmuts op. De ouders krijgen workshops over de gevaren van te weinig bewegen en ongezond eten.

In Amsterdam kampen zeker 30.000 kinderen met overgewicht en projectmanager ‘Aanbodversterking’ Ramon Siljade denkt dat veel inzet en bewustwording dit aantal kan doen verlagen. “De kennis over voeding is vaak beperkt en soms zien gezinnen het gevaar van overgewicht niet in. Daarnaast spelen sociale aspecten, voldoende slaap en opvoedondersteuning ook een belangrijke rol om overgewicht terug te dringen”. Ramon ziet de aanwezigheid van Ajaxvoetballer Ricardo van Rhijn als een stimulans om kinderen te enthousiasmeren en motiveren.

“Dit is waar de Ricardo van Rhijn Foundation voor staat”, glimlacht Ricardo. “Het doet me goed om te zien dat de opkomst zo hoog is en dat de kinderen en ouders zo actief meedoen. Ze hebben zoveel plezier”. Een klein jongetje dat meedoet met tikkertje met de hoepel valt op de grond, staat gierend van het lachen weer op en pakt snel de hoepel weer vast om de anderen af te tikken. “Het geeft zoveel voldoening om de kinderen zo in teamverband bezig te zien. Ze zitten nu niet thuis op de bank, maar ze werken met elkaar samen. Bewegen is heel gezond en zo is er ook op sociaal vlak een positieve wending”.

“Zijn jullie er klaar voor? Ik hoor jullie niet!” roept de sportdocent van Friends in Shape. Een oorverdovend “Jaaa!” galmt door de Arena en de kinderen storten zich vol overgave op een minuut lang buikspieroefeningen doen, zware ballen gooien, gewichtheffen en touwtrekken. Bij knotshockey fungeren de knotsen bij het scoren als high five materiaal en bij het boksen wordt van fanatisme op de lippen gebeten.

“Linkerbeen op geel”. Een lenig meisje bewaart haar balans, maar een stagiair van de RvRF valt om op de Twistermat. “We hebben een winnaar!”. De medewerker van de BootClub wijst naar het meisje. Met glunderende ogen en een glimlach vol trots vindt ze haar ouders.

Voor de kinderen er erg in hebben is de dag alweer voorbij. Als afsluiter krijgen ze namens de RvRF een bal mee naar huis die speciaal door Ricardo gesigneerd is. De kinderen kunnen dan ook haast niet in de rij blijven wachten om de bal in ontvangst te nemen en snel hun voetbaltrucjes te oefenen. Naast een gaaf cadeau is de bal vooral bedoeld om kinderen te stimuleren om te blijven sporten. De RvRF is met het uitdelen weer een stap dichterbij het bereiken van hun droom, namelijk voor Elk Kind Een Bal. De tekst ‘drink water uit de kraan’ op de bal motiveert kinderen om zoete drankjes te laten staan.

Op de rode goodiebags die de kinderen ook mee krijgen staan de woorden ‘eet en drink gezond’, ‘beweeg’ en ‘slaap goed’. Dat laatste moet zeker lukken met de foto’s die de kinderen met Ricardo samen hebben gemaakt. Die verdienen een mooi plaatsje boven hun bed.

Moranni te Winkel