Ricardo van Rhijn Foundation STEUN ONS

OLÉ HUPSAKEE!’ FANATIEKE KINDEREN GENIETEN TIJDENS SUCCESVOLLE KONINGSSPELEN VOORHOUT

Olé Hupsakee!’ Fanatieke kinderen genieten tijdens succesvolle Koningsspelen Voorhout

OLÉ HUPSAKEE!’ FANATIEKE KINDEREN GENIETEN TIJDENS SUCCESVOLLE KONINGSSPELEN VOORHOUT

Door: Moranni te Winkel

Ruim 1500 basisschoolkinderen in Voorhout namen vrijdag 22 april deel aan de vierde editie van de Koningsspelen. Ook dit jaar stonden het gezamenlijk gezond ontbijt, het openingslied en sporten centraal. De Ricardo van Rhijn Foundation (RvRF) en kindercentrum De Speelbrug bundelden de krachten om voor de eerste keer de Koningsspelen in Voorhout te organiseren. Met succes.

“Waar is het feestje?” Ambassadeur Brace van de RvRF weet het antwoord al als hij de kinderen toespreekt die zich op het sportterrein hebben verzameld voor de openingsdans. “Hier is het feeeestjuuuuhhhh!!!” gillen de kinderen. Als Brace zich mengt in een spontaan ontstane polonaise is deze plots vijf rijen dik. Kinderen rennen rond in hun oranje en groene T-shirts, haren zijn oranje gespoten, wangen kleuren rood, wit, blauw en een aantal heeft zichzelf tot koning of koningin gekroond. Dan is het tijd voor openingsdans ‘Hupsakee’. De jongens en meisjes laten allemaal even fanatiek hun ingestudeerde pasjes zien en vormen letters met hun handen, draaien rondjes en springen op en neer. De vrijwilligers en medewerkers van de RvRF en De Speelbrug begeleiden de kinderen na het dansje naar de vier sportvelden.

Succesvolle tactieken

De kinderen spelen spellen als trefbal, rugby, frisbee, paaltjesvoetbal en bootcampestafette met hoepels, menselijke kruiwagens en zaklopen. “Ze zijn eerst een beetje afwachtend want ze weten niet wat ze gaan doen”, legt vrijwilliger Younes Seghrouchni van de RvRF uit.

“Je mag niet schoppen tegen de bal!” Irritaties en verslagen blikken zijn niet langer te bedwingen bij een rugbyteam dat verliest met 7-0. “We hebben overlegd wie er ging verdedigen en wie er in de aanval ging. Het heeft gewerkt”, glimlacht een licht bezweet meisje met een bijna weggevaagd Nederlands vlaggetje op haar wang en ze rent met haar groepje naar het volgende spel. Younes vervolgt. “Als ze eenmaal door hebben dat het een strijd is of dat het gaat om wie het snelst is, worden ze heel fanatiek en gaan ze nadenken over hoe ze kunnen winnen. Als die kinderen lol hebben, dan heb ik dat ook”.

“Deze Koningsspelen zijn mogelijk gemaakt dankzij de goede samenwerking tussen de RvRF en De Speelbrug”. Themacoach en coördinator van De Speelbrug Mieke Kortekaas is blij dat alle benaderde scholen mee wilden doen. “Ze waren vrij om het aan te pakken zoals ze zelf wilden. Er was een school die alleen groep zeven en acht hierheen heeft gestuurd”. De feedback dat volgend jaar ook groep zes naar het sportterrein moet, is voor Mieke dan ook een teken van vertrouwen. “Wij hadden het contact met de scholen en de RvRF regelde het complete sportgedeelte. Er is een goede basis gelegd en het is zo goed gegaan dat ik me niet anders kan voorstellen dan dat we het volgend jaar weer gaan doen!”

Touwtje springen is stoer

Vader Fer van Kampen kijkt vanaf de zijlijn naar zijn zoon Finn die gedreven van hot naar her rent op het voetbalveld. “Vanmorgen dook hij meteen zijn kledingkast in om te kijken wat hij aan ging trekken. Dat doet ie anders nooit”. Finn spiekt af en toe vanaf het veld of zijn vader wel kijkt naar zijn dribbelacties. “Een dag als vandaag heeft grote toegevoegde waarde. Het is een combinatie van voldoende beweging, gezond eten en plezier. Bij ons is dat vanzelfsprekend, maar dat geldt niet overal”. De aanwezigheid van de ambassadeurs vindt Fer geweldig. “Zij maken het echt af. De kinderen kijken vol bewondering tegen ze op”.

Het positieve effect van de ambassadeurs blijkt op het moment dat een groepje jongeren er niets voor voelt om touwtje te springen. “He Ricardo, als jij een warming up doet ga je toch ook altijd touwtje springen?” vraagt een docente als ze ambassadeur Ricardo aan ziet komen lopen. Hij begrijpt de knipoog en antwoord volmondig “ja, dat klopt!” Het groepje jongeren weet niet hoe snel ze aan de slag moeten. Touwtje springen is ineens heel stoer.

Op een ander veld doet Brace actief mee met paaltjesvoetbal en frisbeeën. “ Het sportaanbod is nu veel beter dan 20 jaar geleden. Het was toen voornamelijk voetbal en nu zijn er dansliedjes en is er veel meer variatie in spellen. Ze krijgen allemaal dezelfde aandacht, de kinderen stralen en ze zijn zo dankbaar. Je ziet ze genieten met elkaar en dat is het mooiste wat er is”. Hoewel gezond eten volgens Brace ontzettend belangrijk is, vindt hij wel dat er een goede balans moet zijn tussen gezond eten en een traktatie. “Af en toe moet je heus wel iets lekkers kunnen snoepen”.

Het is leuk om alle klassen van de school zo bezig te zien

Femke van de Andreasschool zit even verderop de grond met haar groepje te wachten tot ze het veld weer in mogen. De oranje verf in haar haar is er van het vele sporten al een beetje uit.“We spelen voetbal. Maar er zijn te veel groepjes dus als je wint met je team mag je blijven staan en anders moet je aan de kant.” Ze ligt bijna uitgestrekt op de grond en vindt het prima dat ze even uit kan rusten. “Van mij mag zo’n dag wel vaker georganiseerd worden. Het is gezond en het is ook heel leuk om alle klassen van de school zo bezig te zien. Ik vond niet alles van het ontbijt even lekker, maar het was wel heel gezellig en zo konden we lekker met elkaar praten.”

Aandacht voor bewegen en gezond eten is volgens Mieke behoorlijk goed geregeld in gemeente Teylingen waar Voorhout onder valt. “Maar liefst 80% van de kinderen is verbonden aan een vereniging. Het effect van de Koningsspelen is daarom denk ik groter in grote steden waar samen ontbijten en sporten minder vanzelfsprekend is”. Ze hoopt dan ook dat een dag als vandaag kinderen en ouders op positieve manier stimuleert.

Medeoprichter Brahim Lakhal van de RvRF kan beamen dat de Koningsspelen bijdragen aan een stukje bewustwording. “Een kind dat niet ontbijt heeft vaak minder energie en een slechtere concentratie, dat gaat ten koste van het lesprogramma. Het is belangrijk dat scholen en ouders af en toe de tijd nemen om kinderen te onderwijzen over het belang van een goed ontbijt en voldoende sport”. Het valt Brahim op dat kinderen nu veel meer genieten van een stuk fruit. “Vroeger was je ’the bomb’ als je met Snickers aan kwam zetten, nu ben je ook stoer als je een appel eet”.

Deze handtekening komt op een mooie plek!

Brahim is trots op iedereen die zich vandaag heeft ingezet om vandaag mogelijk te maken. “We hebben een multicultureel team dat keihard werkt en de ambassadeurs doen fanatiek mee. Af en toe neem ik een moment om even alleen vanaf een bankje te genieten van de lachende sportende kinderen en de ambassadeurs die bezig zijn. Het is een topgevoel en ik kan bijna niet geloven dat we dit hebben georganiseerd”.

De kinderen genieten moe maar voldaan van een raketijsje na twee uur intensief sporten, als plots ambassadeurs Ricardo, voetballer Tim Receveur, basketballer Jeroen van der List en hockeyer Jaap Stockmann het veld oplopen om handtekeningen uit te delen. Een medewerker van de RvRF deelt vluchtig kaartjes uit voor de krabbels en kinderen wachten keurig op hun beurt. “Ik word later professioneel hockeyer en deze handtekening komt op een mooie plek in mijn kamer!” Het jongetje straalt en drukt de kaart met opschrift stevig tegen zijn borst. Zijn klasgenootje naast hem sjort aan zijn mouw. Ze hebben haast. Het jongetje draait zich om en zet een paar snelle passen, maar stopt plots en draait zich half terug. “Jaap Stockmann is een groot voorbeeld voor me, echt fantastisch om hem hier te zien”. Hij knikt met een vastberaden blik, draait zich om en snelt zijn klasgenootje achterna. Deze doorzetter gaat nog ergens komen.