Ricardo van Rhijn Foundation STEUN ONS

SIGNEERSESSIE LEIDERDORP MET RICARDO VAN RHIJN VOOR ‘ELK KIND EEN BAL’ EEN GRANDIOOS SUCCES!

Signeersessie Leiderdorp met Ricardo van Rhijn voor ‘Elk Kind Een Bal’ een grandioos succes!

SIGNEERSESSIE LEIDERDORP MET RICARDO VAN RHIJN VOOR ‘ELK KIND EEN BAL’ EEN GRANDIOOS SUCCES!

Door: Moranni te Winkel

Het was nooit eerder zo druk voor de deuren van sportspeciaalzaak Sport2000 als op vrijdagavond 27 mei in winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp. Voor de allereerste keer organiseerde de Ricardo van Rhijn Foundation (RvRF) in samenwerking met Sport2000 een ballensigneersessie met Ricardo. Ruim 150 kinderen en enkele ouders die op pad waren gestuurd, stonden in de rij voor een handtekening en een foto samen met Ricardo. De opbrengst van de 200 verkochte ballen, die je kon kopen voor €10,- per stuk, gaat naar hoofdproject ‘Elk Kind Een Bal’. De droom van de RvRF is dat elk kind overal ter wereld met een kwalitatief goede sportbal kan spelen en ze gelooft in de kracht van een sportbal als sociaal maatschappelijk instrument.

Al ruim voor het begin van de signeersessie staat een lange rij uitzinnige, jonge fans te wachten op het moment dat Ricardo tevoorschijn komt. Jongens en meisjes in Ajaxshirts drukken hun gekochte oranje bal dicht tegen de borst endraaien ongeduldig heen en weer, sommigen zijn zo klein dat ze amper boven de hekken uitkomen. Ouders zoeken naar het perfecte plekje om hun kroost straks zo perfect mogelijk vast te leggen en houden hun telefoon in aanslag op camerastand. “Komt Ricardo al???” Een jongetje stuitert bijna van de spanning en stelt de vraag wel drie keer in één minuut tijd. De jongens vooraan bij het hek juichen en klappen als Ricardo de hal in loopt, over enkele momenten komen ze echt even in contact komen met hun idool.

De stoere, blonde Isabella van zeven doet met haar roze shirtje niet onder voor de grote jongens om haar heen. Ze ziet hoe de jongen voor haar wegloopt met zijn bal en dan is haar moment eindelijk daar. Met bewonderende ogen volgt ze elke lijn die Ricardo met zijn stift op haar bal zet. Ze snelt naar Ricardo voor de foto en rent trots met een grijns van oor tot oor naar haar ouders. “Deze bal is heel speciaal voor mij, want ik ben al fan van Ajax sinds mijn geboorte”! Isabella is zo’n voetbalfanaat dat ze ooit hoopt door te breken als rechtsvoor in het damesteam van Ajax. “Ik sta helemaal achter het idee dat door deze actie ook andere kindjes een bal kunnen krijgen om mee te spelen, heel erg leuk”! Stiekem verliefd is Isabella niet op Ricardo. “Nee, niet verliefd, hij is gewoon een coole speler”, giechelt ze.

Signeersessie-Ricardo-van-Rhijn-3.jpg

Ook de veertienjarige Luca vindt het mooi dat de opbrengst ervoor zorgt dat andere kinderen blij worden gemaakt met een bal. “Sommige kinderen komen zo meer in beweging of kunnen zo een sport leren die ze nog niet kennen. Er zijn kinderen in Afrika die tegen een bal trappen die gemaakt is van een hoopje bijeengeraapt plastic. Dankzij dit initiatief krijgen zulke kinderen de mogelijkheid om met een echte bal te spelen”. Luca is groot fan van Ajax en duikt na zijn foto met Ricardo direct in de telefoon om de kiekjes te bekijken.

“Mij werd gevraagd of ik ballen af wilde nemen voor ‘Elk Kind Een Bal’. Het maatschappelijk belang van het initiatief sprak mij als sporter en eigenaar van Sport2000 meteen aan.” Paul Catsburg loopt van hot naar her door de hal om het event goed te laten verlopen en hij maakt babbeltjes met klanten. “Het is een fantastisch uitgangspunt om een ander kind een bal te gunnen. Tegelijkertijd creëer je voor fans een moment om met hun idool op de foto te kunnen. Die kinderen zien lachen en zo enthousiast zien maakt mij heel blij”. Paul vindt het mooi dat Ricardo zich als topsporter inzet voor kinderen. “Hij zorgt ervoor dat kinderen kunnen bewegen en talent kunnen ontwikkelen. Een bal doet heel veel met kinderen, want een bal trekt de aandacht. Ze willen er meteen mee spelen. Een ideale combinatie”.

Het regent tientjes bij de stand waar de ballen worden verkocht en kinderen huppelen of schuiven enigszins verlegen met de bal naar Ricardo toe, die inmiddels achter de signeertafel vandaan is en nu middenin de hal staat. “Dit is een heel bijzonder moment voor mij”, vertelt fan Natasja met betraande ogen. “Mijn vader was de trainer van Ricardo toen hij in de F-jes begon bij Leidsche Boys. Hij sprak thuis altijd heel bijzonder over Ricardo, want hij had veel talent. Hij baalde dat Ricardo wegging, maar het was logisch, want hij moest natuurlijk doorgroeien”. Toen Natasja hoorde dat een bekende voetballer een signeersessie deed, wist ze meteen dat het Ricardo was. “Mijn vader is helaas overleden, maar als hij er nog was geweest, had hij heel graag een bal willen hebben. Ricardo is een speciale verbinding tussen mijn vader en mij”. Voetbal was alles voor de vader van Natasja. De bal krijgt dan ook een mooi plekje in de woonkamer naast een foto van haar vader.

Na anderhalf uur handtekeningen zetten op ballen, armen en T-shirts kijkt Ricardo terug op een zeer geslaagde signeersessie. “Het was veel drukker dan ik had verwacht en de verkoop is heel goed gegaan. Alle mensen die vandaag een bal hebben gekocht, leveren een bijdrage aan het doel om nog veel meer kinderen blij te maken, ze een stukje verantwoordelijkheid te geven en ze bewust te maken van allerlei maatschappelijke aspecten”.

Ricardo hoopt vaker signeersessies te kunnen organiseren om zo het project ‘Elk Kind Een Bal’ nog veel groter te maken. De gezonde spanning bij Paul Catsburg heeft plaatsgemaakt voor een relaxte en tevreden blik. “Het was de eerste keer dat we dit met een voetballer hebben georganiseerd. Daarom had ik geen idee wat ik moest verwachten. Maar ik ben heel blij met de opkomst en nog blijer met wat we over hebben, namelijk niks meer!”