Ricardo van Rhijn Foundation STEUN ONS

FIT IN DE ARENA DAG 2.0: HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER!

Fit in de Arena dag 2.0: harder, better, faster, stronger!

FIT IN DE ARENA DAG 2.0: HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER!

Dankzij 150 dolenthousiaste kinderen en hun ouders ging zondag 13 november tijdens de tweede editie van de ‘Fit in de Arena dag’ het dak eraf! De dag stond wederom in het teken van voldoende beweging en gezonde voeding. Een belangrijk doel dit jaar was om ouders middels een oudermarkt, zoveel mogelijk informatie te bieden op het gebied van een gezonde leefstijl voor hun kinderen. Zo kunnen de kinderen sneller en beter van de juiste zorg worden voorzien. Met sport en spel, stadionrondleidingen en smakelijke onderdelen als een proeverij, heeft de Ricardo van Rhijn Foundation (RvRF) in samenwerking met de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG) van de gemeente Amsterdam, deze dag dit jaar nog onvergetelijker gemaakt!

De kinderen en ouders krijgen bij ontvangst allemaal een gifgroene ofwitte goodiebag met daarop de belangrijke boodschap: Beweeg goed, slaap goed en eet en drink gezond. Daarna worden ze opgedeeld in groepen en begeleid door de stagiaires van de RvRF. De dag bestaat uit vier rondes van elk een half uur. De proeverij en de rondleiding gebeuren gezamenlijk, maar sporten doen de kinderen apart.

“Kies allemaal een supercoole pose! 5,6,7,8 and go!”. Een uptempo dansbeat galmt snel na het startsein door het stadion. De jongens en meisjes voeren in hun roze, blauwe en gele trainingskleding geconcentreerd hun net geleerde dansje uit. Ze steken hun linkerarm naar voren en bouncen heen en weer. De dansdocente van Legendary Sports vraagt of ze het ook zonder haar kunnen. “Jaaaa!”, klinkt het gegil. Er is niets aan gelogen, blijkt nadat de catchy beat opnieuw is gestart.

Door zelf mee te doen gaan kinderen goed samenwerken 

Verderop breken kinderen eigen records met sit-ups en rammen ze met al hun kracht op stootkussens. In de opblaasbare pannakooi klinkt gejoel als de bal bij elkaar door de benen wordt gespeeld. “Kinderen moeten bewust worden van hoe belangrijk sport is, daarom is vandaag zo’n mooie dag”, vertelt stagiair Taufik Akhrif van de RvRF. “Als ze eenmaal bezig zijn, worden ze heel enthousiast. Ze kennen elkaar niet, maar door geintjes te maken en zelf mee te doen gaan ze goed samenwerken. Vooral met kickboksen komen ze lekker los.” Een klein jongetje dat met touwtrekken in het midden staat, wordt door alle kracht van de grotere kinderen achter hem bijna de lucht in getild. Hij juicht mee met zijn team na de overwinning. Zijn bijdrage is even groot.

Als ik in mijn jeugd meer adviezen had gekregen over sport en voeding, had ik als voetballer wellicht meer kansen gehad om door te breken", vervolgt Taufik. Ik hoop dat de kinderen vandaag genieten en dat ze hierdoor meer aan de slag gaan met sport en voeding.

Terwijl de kinderen zich op het platform in het zweet werken, worden de ouders bij interventies van verschillende marktstands geadviseerd over een gezonde leefstijl voor de kinderen. Zo kunnen ze via miniworkshops raden hoeveel suiker er in pakjes appelsap en Fristi zitten. Ze krijgen informatie over het belang van het drinken van water en ze kunnen brochures krijgen over passende begeleiding voor de kinderen. Wethouder Sport Eric van der Burg is blij met de opkomst. “Ik hoop dat met deze dag meer ouders ervoor kiezen hun kind te helpen en ze te laten ondersteunen door de stichtingen die hier zijn. Ook hoop ik dat de ouders die dat al doen, hierdoor nog meer geïnspireerd worden om door te gaan.” Hoewel het percentage kinderen met overgewicht in Amsterdam met 10% is gedaald, is de stad er volgens de wethouder nog lang niet. “We lopen op schema om alle kinderen op gezond gewicht te hebben in 2033, maar hoe sneller we kunnen handelen met eventueel nog meer interventies, hoe beter.”

Ook Eveline Pels, programmamedewerker van AAGG, is blij met alle positieve reacties. “We willen dat ouders de instanties leren kennen. Dat ze weten waar ze heen kunnen voor hulp en dat ze ook gestimuleerd worden om die hulp te vragen.”

Dankzij het smaakpaspoort weten ouders wat kinderen lekker vinden

“Ohh, dat drankje met munt en komkommer is echt lekker fris!”, roept een jongetje dat de smaakexplosie in zijn mond zo lekker vindt, dat hij snel nog een bekertje pakt. De drie tafels die worden gebruikt voor de proeverij ‘Proef Hmm’, moeten continu aangevuld worden. De kinderen smullen van kleine sandwiches. Stukjes paprika, radijs, en perzik worden voorzichtig van kleurrijke satéprikkers geschoven en geproefd. Met behulp van de stagiaires vullen de ouders en de kinderen een smaakpaspoort in. Een blije smiley voor wat ze lekker vinden, een droevige smiley voor smaakjes die minder bevallen. “Hierdoor leren de ouders weten welke gezonde producten de kinderen lekker vinden en dan kunnen ze dat product opnemen in hun voedingspatroon”, legt Susan Weenink van het Foodbureau uit. Met een goede bodem gaan de kinderen door naar het laatste half uur sportactiviteiten.

“Je moet hem voor je houden en kijken waar hij gaat!”. Een meisje dat aan ieder vlechtje minstens vijf zilveren kralen heeft hangen, kijkt haar teamgenootje aan terwijl ze het voordoet. Ze schiet de shuttle met haar badmintonracket zo hoog de lucht in, dat zelfs de lange begeleider er niet bij komt. Ze krijgt er een high five voor. Op het terrein van Friends in Shape moeten kinderen tegenover elkaar staan en zo snel mogelijk een felgekleurde noodle tussen hen in pakken. De snelsten vieren de overwinning door de anderen al gierend te meppen met het gewichtsloze materiaal. Dan klinkt het fluitsignaal en iedereen verzamelt zich op het platform.

Na de groepsfoto sprinten de kinderen naar de tafels waar de ballen namens stichting Elk Kind Een Bal worden uitgedeeld. Kriskras door elkaar vinden ze met hun bal de weg naar ambassadeurs Ricardo van Rhijn en Ernesto Hoost. Een aantal selfies wordt snel op social media gedeeld. “Het eind is altijd hysterisch, maar eigenlijk ook het leukst”, glimlacht Ricardo, die terugkijkt op een succesvolle dag. “Er hing weer een fantastische sfeer, ondanks de kou. Ik heb alleen maar blije gezichten gezien van kinderen en ouders die heel erg betrokken waren.“ Een meisje zoekt gehaast in haar tas naar een pen voor een handtekening op de bal. Ze volgt met haar ogen elke streep die Ricardo vervolgens op haar bal zet. “De kinderen hebben de dag goed doorbracht en wat ze allemaal hebben gedaan en geleerd nemen ze mee naar huis”, vervolgt Ricardo. “Het doet me beseffen waar we het voor doen. Ik ben blij dat de RvRF haar steentje kan bijdragen om de Amsterdamse kinderen te helpen op gezond gewicht te komen en te blijven. Ik hoop dan ook dat we dit spektakel nog jaren kunnen voortzetten!”.