Ricardo van Rhijn Foundation STEUN ONS

ERTUGRUL BAYRAK NIEUWE AMBASSADEUR

ERTUGRUL BAYRAK NIEUWE AMBASSADEUR RICARDO VAN RHIJN FOUNDATION

ERTUGRUL BAYRAK NIEUWE AMBASSADEUR

“Je hoeft geen kampioen te worden in een sport, maar wel in je eigen leven.” Het zijn inspirerende woorden van kickbokser Ertugrul Bayrak (24), die uitkomt voor de gewichtsklasse tot 85 kg. Hij begon op zijn vijftiende met trainen en vocht een jaar later al zijn eerste partij. Hij komt naast Nederland uit in Duitsland en China voor bonden als Kunlun Fight en WLF Glory of Heroes. “Sport is een essentieel onderdeel in je leven”, dat brengt Ertugrul vol passie over op kinderen als nieuwe ambassadeur van de Ricardo van Rhijn Foundation.

“Sport gaat om alle aspecten waar je op dat moment mee bezig bent, maar ook om wat je tijdens het sporten niet doet. Je zit op dat moment niet op de bank, je hangt niet doelloos rond en je bent ook niet aan het snoepen. Kinderen moeten begrijpen dat sporten ze vormt. Het verbroedert, zorgt voor plezier, samenwerking en het maakt je zelfverzekerd. Daarom lijkt het me superleuk om kinderen met wat voor sport dan ook aan de bak te krijgen tijdens Sport@School, events en clinics. Ik wil overbrengen dat ze het beste uit zichzelf moeten halen. Het is ook belangrijk om een rolmodel te hebben, zoals mijn broer voor mij was en is. Op mijn negentiende was ik al professional, omdat hij me in mijn ontwikkeling en ook mentaal ontzettend heeft geholpen. Natuurlijk was ik ook ontzettend enthousiast.

Ervaring als rolmodel heb ik al. Op mijn eigen sportschool geef ik kickboksles aan kinderen, daarnaast word ik vaak op scholen uitgenodigd voor seminars. Ik leer kinderen dat het om meer gaat dan alleen slaan en schoppen. Het is een tactisch, schaakachtig spelletje waar ook lichamelijke fitheid bij komt kijken. Het is ook een ideale sport om (hang)jongeren te motiveren. Ze kijken tegen je op, omdat je zelfverzekerd overkomt, autoriteit uitstraalt en ook nog eens stoer bent in de ring. Daarbuiten toon je ideaal gedrag door netjes te zijn en respect te hebben. Hierdoor verandert hun mindset.

Kinderen hoeven geen kampioen te worden in hun sport, maar het is wel belangrijk dat ze begrijpen dat een uurtje per dag bewegen impact heeft op meerdere dingen.Ik vind dan ook dat ouders kinderen moeten stimuleren om te bewegen, en dat ze zelf actief meedoen. Zo hebben we bij mij op de sportschool elke maand ‘kind en ouderdag’. De ouders mogen dan meedoen met de les van het kind. Je ziet ze samenwerken en plezier hebben. De kinderen krijgen zelfs een beetje een stoere houding van ‘kijk eens wat ik kan!’ Die motivatie is super om te zien en zo’n dag is iets wat van mij overal toegepast mag worden!”

Door: Moranni te Winkel